Begrijp het aankoopproces van je klant

21 maart 2014

Eind januari kondigde AdWords een nieuwe functionaliteit aan op haar Google+ pagina: Attribution Modeling. Standaard worden conversies toegekend aan de laatste klik, daar zoekers mogelijk een heel pad afleggen alvorens ze overgaan tot het doen van een aankoop. Is het reëel dat het laatste zoekwoord er met de credits vandoor gaat? Liggen er kansen om meer potentiële klanten te bereiken door het zoekwoord dat de ‘voorzet’ gegeven heeft ook mee te laten delen in de conversie?

Voorbeeld: Iemand zoekt op “Vakantie Turkije”, klikt op de advertentie en oriënteert zich, en besluit na enkele dagen te boeken via zoekopdracht “Arke”. De conversie wordt in dit geval toegekend aan de laatste klik op de AdWords advertentie, in dit voorbeeld “Arke”.

Verschillende modellen

AdWords faciliteert vijf verschillende attributie modellen:

De vijf attributie modellen:

AdWords attribution

De verschillende modellen zijn in AdWords te bekijken bij: Hulpprogramma > Conversies > Zoektrechters > Toeschrijvingsmodel.

Generieke woorden geven de voorzet

Mensen zoeken gedurende het oriëntatieproces op generieke zoekwoorden en, een deel daarvan, doet uiteindelijk een aankoop via een klik op de bedrijfsnaam. Tenminste, dit proces wordt vaak aangenomen. Het is een interessante gedachte die positief uitpakt voor de generieke (vaak duurdere) zoekwoorden: deze geven mogelijk vaak de ‘voorzet’ en zijn daardoor van grotere waarde dan te zien is in AdWords (op basis van het last click model).

In onderstaand overzicht hebben we gekeken wat bedrijfsnaam zoekwoorden (Brand) en niet-bedrijfsnaam zoekwoorden (Non Brand) opgeleverd hebben op basis van het first en last click model. De interpretatie: bij adverteerder B zien we op dit moment een omzet van €1.000 (last click model). Zouden we de conversie echter toekennen aan de eerste klik van de gebruiker, dan komt de omzet op €1.126. Met andere woorden: deze campagnes zijn indirect verantwoordelijk voor een hogere omzet. Deze wetenschap kan meegenomen worden in het campagne-management.

Brand vs. Non Brand

Bij de brand name campagnes zien we het tegenovergestelde: de omzet is lager indien we kijken naar het first click model. Bij adverteerder C zien we in AdWords een omzet van €1.000, echter, als we de conversie zouden toekennen aan de eerste klik van de gebruiker dan bedraagt de omzet €864. Een deel van de omzet wordt toegeschreven aan een ander zoekwoord, die de voorzet gegeven heeft voor een conversie op de brand name.

Conclusie

Het AdWords attributiemodel is een ware speeltuin voor de SEA specialist. Het aankoopproces is beter te doorgronden waardoor campagnes nog effectiever aangestuurd kunnen worden. De modellen bieden waardevolle informatie waardoor je als adverteerder beter beslagen ten ijs komt in de AdWords battle. Meer weten? Neem contact op via 050 700 15 35 of stuur een e-mail naar pieter@rocketdigital.nl.

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsflits en ontvang maandelijks een update met onze laatste blogs en updates!

volg ons op