Impact COVID-19 op Rocket Digital

29 september 2020

Zondagavond 15 maart. Enkele minuten na de persconferentie van Mark Rutte en consorten dringt het besef door dat alle maatregelen een enorme impact zullen hebben op de bedrijfsvoering van onze opdrachtgevers. En daarmee in potentie ook op ons.

Sommige bedrijven binnen onze klantenportefeuille worden direct geraakt, zoals sportclubs en reisorganisaties. Andere bedrijven indirect door de forse impact van alle maatregelen op de gehele economie.

In dit blog een verslag van de impact van het Coronavirus op ons, onze opdrachtgevers en de kansen die wij zien. Want die zijn er zeker.

De eerste week

De eerste week hebben we een groot aantal opdrachtgevers gesproken over de impact van alle maatregelen op hun bedrijf. Direct contact over de impact en hoe wij kunnen helpen vonden we erg belangrijk èn werd erg gewaardeerd.

Diverse bedrijven hebben de online marketing activiteiten direct stilgelegd. Het was direct duidelijk dat alle maatregelen verregaande (financiële) gevolgen zou hebben waardoor het pauzeren van alle activiteiten volkomen legitiem was. Ook waren er enkele bedrijven die hun investering preventief wilden verlagen om de mogelijk aanstaande storm te kunnen trotseren.

Vanuit Rocket Digital hanteren we direct opzegbare overeenkomsten. Een groot goed; samenwerken doen we op basis van succes en tevredenheid. En bij deze crisis – waar veel bedrijven met de rug tegen de muur stonden – bleek deze flexibiliteit waardevol.

Vertrouwen werd er ook uitgesproken. Alle bedrijven hebben unaniem uitgesproken weer terug te komen zodra er weer geïnvesteerd kon worden.

Impact op ons bedrijf

De eerste week en de weken die volgden hebben we tijdelijk afscheid moeten nemen van diverse opdrachten. Ook zijn opdrachten die op het punt stonden om te starten – bijvoorbeeld trainingen – tijdelijk on hold gezet.

In de afgelopen zes maanden hebben we ons regelmatig gelukkig geprezen met de diversiteit in onze klantenportfolio. Ruim 80% van alle opdrachtgevers kon alle activiteiten onverstoord continueren. En een handjevol bedrijven presteerde zelfs fors beter door een enorme groei in vraag.

De overheid kondigde al snel aan bedrijven te steunen die een omzetverlies van minimaal 20% te verwerken kregen ten opzichte van 2019: de NOW-regeling. Als ondernemer gaf de optie om hier gebruik van te kunnen maken rust. Een vangnet in een onzekere tijd.

Door onze diverse klantenportfolio en hoge mate van loyaliteit hebben we geen gebruik hoeven maken van de NOW-regeling. Daarvoor ging (en gaat) het simpelweg veel te goed. En daar zijn we heel blij mee.

Thuiswerken

Thuiswerken was vanaf dag 1 geen enkel probleem. De afgelopen jaren werd er al regelmatig thuisgewerkt als afwisseling op kantoordagen. We werken op laptops, alle documenten staan in de cloud en met de telefonie van Voys zijn belschema’s snel aangepast.

Enkele collega’s moesten in de eerste weken hun draai thuis vinden. Inmiddels wordt het thuiswerken omarmd. Je kunt in alle rust werken en het scheelt reistijd. Voor sommige collega’s een uur per dag – omgerekend naar een jaar werken 235 uur.

Ook is werk en privé flexibel te combineren. ‘S middags met mooi weer de racefiets pakken en ‘s avonds nog even werken. Of een mooie wandeling in de middag met je kinderen.

Werk en privé loopt door elkaar heen. Zolang onze klanten fantastisch bedient worden biedt dit veel mogelijkheden. In plaats van 5 dagen per week in de kantoortuin breng je iets meer tijd door in je eigen tuin. Of in het park, met je gezin, waarna je ‘s avonds nog een aantal mailtjes beantwoord.

Thuiswerken zal niet voor iedereen ideaal zijn. En er zal altijd behoefte zijn aan fysiek samenkomen en samenwerken. Het kantoor van de toekomst zal mogelijk een meer sociale functie krijgen waar je kunt ontmoeten en samenwerken. En niet het vaste honk waar je 5 dagen per week, 40 uur per week doorbrengt.

De kansen

Een crisis biedt ook kansen. Hoe kun je nu een stap extra zetten voor opdrachtgevers? Samenwerken doen we voor de lange termijn. Je helpt waar mogelijk om een opdrachtgever door de crisis te loodsen. Ook als dat betekent dat we tijdelijk onbetaald werk verrichten of facturen langer blijven liggen.

Een crisis is ook een reset. Je kijkt naar je eigen financiële huishouding en maakt daarin opnieuw afwegingen. Zonder crisis is er geen enkele urgentie om uitgaven te heroverwegen. Hoewel we minimale aanpassingen hebben gedaan ervaren we de kritische evaluatie als positief.

De afgelopen maanden hebben we tal van nieuwe opdrachtgevers mogen verwelkomen. Bedrijven die zakelijk geen hinder ondervinden van de Coronacrisis en volop investeren in groei.

Na een kortstondige terugval in Q2 zullen wij over heel 2020 – voor het 8e jaar op rij – groeien in omzet (en daarvoor zoeken we versterking, zie hier onze vacatures). Een fantastisch resultaat. Met gepaste trots gedeeld. Veel bedrijven verkeren in moeilijkheden en dat is confronterend.

Op het moment van schrijven – eind september 2020 – laait het Coronavirus weer op. Wij wensen iedereen een goede gezondheid en zakelijke voorspoed.

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsflits en ontvang maandelijks een update met onze laatste blogs en updates!

volg ons op