De mogelijkheden van de Web Stories van Google

9 juli 2021

In het najaar van 2020 heeft Google een nieuwe bèta uitgerold; Web Stories. In grote lijnen zijn deze stories te vergelijken met de stories van social media platformen zoals Instagram. Een groot verschil is echter dat deze Web Stories de organische vindbaarheid van je website kunnen vergroten. Reden genoeg om eens wat meer onderzoek te doen naar deze functie van Google!

Wat zijn Web Stories?

Web Stories zijn dus in principe vergelijkbaar met de stories van social media platformen zoals Instagram en Facebook. Hierbij wordt een slideshow van verschillende soorten content getoond, zoals afbeeldingen, video’s en tekst. Momenteel zijn de Web Stories nog een bèta van Google. Een voorbeeld hiervan is onze eigen Web Story: Web Stories in Google.

Web Stories zijn alleen zichtbaar voor smartphones. Ze kunnen voorkomen in Google Search, Google Discovery en Google afbeeldingen. Nieuwe functies worden vaak eerst in Amerika uitgerold en zijn daarna pas in andere landen beschikbaar. In Nederland zien we dat de Web Stories al wel vertoond worden bij Google Search, maar nog niet bij Discovery en tussen de afbeeldingen.

Web Stories kun je herkennen aan dit symbool rechtsonder bij de afbeelding van het organische zoekresultaat:

Web_Stories_in_Google

Web Stories zijn gewoon pagina’s van je website. Ze worden dan ook geïndexeerd, waardoor de Web Stories bijdragen aan de organische vindbaarheid van je website.

Verschillen tussen Web Stories en Social Media stories

Kenmerken van Web Stories

Web_Stories_Afbeeldingen

Best practices voor Web Stories

Google heeft een aantal best practices voor de Web Stories gepubliceerd. Wil je succesvolle Web Stories plaatsen? Houd hier dan rekening mee.

De best practices kunnen opgedeeld worden in een aantal onderwerpen:

Storytelling:

Design:

SEO:

Aangezien Web Stories in principe gewoon pagina’s zijn, gelden de algemene best practices voor SEO ook voor Web Stories.

Technisch:

Benieuwd naar hoe je Web Stories kunt toevoegen?

Lees dan deel 2 van de blog over Web Stories: Hoe creëer je Web Stories in Google? Hierin leggen we stapsgewijs uit hoe je Web Stories kunt ontwerpen en waar je op moet letten.

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsflits en ontvang maandelijks een update met onze laatste blogs en updates!

volg ons op