Google PageSpeed Insights’ update

15 november 2018

Google PageSpeed Insights (PSI) is een welbesproken tool die je kunt gebruiken om de snelheid van je website te testen. Google heeft de tool flink geupdated, in dit blog zijn de grootste wijzigingen op een rij gezet.

De snelheid van de website is een belangrijke factor in het bepalen van  gebruiksvriendelijkheid. Niemand houdt van wachten; bij een lange laadtijd zijn websitebezoekers geneigd te bouncen. Daarnaast hechten zoekmachines veel waarde aan de snelheid van de website en is het daarom een belangrijke rankingsfactor. Sinds juli 2018 is het zelfs officieel een rankingsfactor voor mobiele zoekopdrachten.

Erg belangrijk dus, de snelheid van je website. Google heeft hier een eigen Pagespeed Insights tool voor. PSI analyseert de content van een webpagina met betrekking tot de snelheid van die pagina. De URL wordt twee keer opgehaald: een keer met een user-agent voor mobiele apparaten en een keer met een user-agent voor desktop apparaten. Op basis van de analyse draagt PSI concrete suggesties aan om de snelheid van de betreffende webpagina te verbeteren. Deze week is de tool geupdated. Nieuwsgierig? Lees dan gauw verder!

Snelheidsscore

De tool geeft een snelheidsscore weer, welk kan variëren van 0 tot 100. Een score van boven de 90 wordt gezien als snel, een score tussen de 50 en 90 als gemiddeld en bij een score van onder de 50 wordt de webpagina gecategoriseerd als langzaam.

Snelheidsscore Google PageSpeed Insights

Lighthouse

De tool maakt bij het fetchen en analyseren van een pagina nu gebruik van Lighthouse. Voorheen gebruikte PSI meerdere analyse engines, waardoor verbeterpunten die werden aangedragen soms tot verwarring zorgden. Lighthouse is een open-source, geautomatiseerde tool waarmee je webpagina’s kunt analyseren. Als je de URL opgeeft wordt er een reeks audits uitgevoerd die uitgebreide resultaten terugkoppelt. De analyse geeft scores (variërend van 0-100) terug voor verschillende 5 categorieën:

  1. Performance
  2. Progressive web apps
  3. Accessibility
  4. Best Practices
  5. SEO
Lighthouse Scoring Guide

Er zijn veel factoren die wegen in het berekenen van de verschillende scores. In het overzicht Scoring details vind je de factoren per categorie op een rijtje.

Prestatierapport

Het prestatierapport die uit de analyse van PSI komt is behoorlijk uitgebreid. Zo koppelt de tool nu lab data en field data terug en bevat de analyse een uitbreid overzicht van kansen en diagnostische gegevens.

Lab data

Lighthouse simuleert hoe een pagina geladen wordt. Aan de hand daarvan worden user-centric performance metrics bepaald en berekend, zoals First Contentful Paint en Time to Interactive. Omdat lab data verzameld is in een gecontroleerde omgeving, is het geschikt voor het debugging van prestatie problemen.

Google PageSpeed Insights Lab data

Field data

Naast lab data geeft PSI field data weer. Field data is performance data dat wordt verzameld van echte page loads. Dit type data genereert real-world performance metrics, zoals First Contentful Paint en First Input Delay. Deze metrics worden gebruikt om een zo goed mogelijk beeld te geven van de echte real life ervaring van websitebezoekers.

Diagnostische gegevens

Deze sectie bevat een overzicht van suggesties hoe de performance metrics verbeterd kunnen worden, inclusief de best practices voor web development. Wil je meer weten over de diagnostische gegevens en hoe je ze verbeterd? Lees dan dit artikel over PageSpeed Insights.

Diagnostische gegevens PSI

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsflits en ontvang maandelijks een update met onze laatste blogs en updates!

volg ons op