Google Search Console update: mobile-first indexing

28 november 2018

Begin dit jaar is Google begonnen met de uitrol van de mobile-first index. Indien beschikbaar, gebruikt Google Search Console nu mobile-first indexing data. Maar wat is mobile-first precies? En is jouw website klaar voor mobile-first? In dit blog lees je het!

Wat is mobile-first index?

Mobile-first index houdt in dat Google bij het indexeren van de website eerst kijkt naar de mobiele versie van de website. Als er geen mobiele versie beschikbaar is, wordt de desktop variant gecrawld.

Is jouw website klaar voor mobile-first?

Begin dit jaar werden de eerste notificaties naar webmasters via Google Search Console verstuurd dat hun sites beschikbaar waren voor mobile-first index. Dat bericht zag er als volgt uit:

Mobile-first indexing enabled

Mobile-first indexing enabled for…

Minstens zo belangrijk is om te testen of jouw website mobielvriendelijk is. Er zijn verschillende tools om te testen of jouw website klaar is voor de mobile-first index. Een belangrijke is de Mobile Friendly Tool van Google – gezien Google mobile-first index initieert. Fouten die de tool kan identificeren zijn: blokkerende- of niet-laadbare bronnen, Flash-gebruik, defecte omleidingen, langzame laadtijden, kleine lettergrootte en tikelementen die te dicht op elkaar staan.

Een andere veelgebruikte tool is de Mobile-First Index Prep Tool. Deze vergelijkt je mobiele- en desktoppagina’s en rapporteert alle verschillen. Hiervoor kijkt het naar SEO-signalen, inhoud en gestructureerde gegevens.

Google Search Console gebruikt mobile-first index data

Dus, dat is mobile-first index. Sinds deze week wordt er nu ook echt mobile-first index data geladen in het index-dekkingsrapport van Google Search Console. Het gaat hier met name om de data van “error counts” en “new issues“.

Index dekkingsrapport Google Search Console
Google geeft aan dat dit enkel invloed heeft op websites die reeds zijn overgezet naar mobile-first index. Dit is het geval als je bovenstaand bericht hebt ontvangen (Mobile-first indexing enabled for…).

Met het nieuwe dekkingsrapport kun je veranderingen zien in de fouten die Google Search Console rond 26 november 2018 rapporteert. Dit is alleen zichtbaar voor sites die zijn gemigreerd naar mobile-first indexing maar heeft verder geen invloed op de rankings.

Heb jij de melding niet gehad? Dan geldt dit dus (nog) niet voor jou. Maar weet dat het eraan komt; mobile-first is aan!

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsflits en ontvang maandelijks een update met onze laatste blogs en updates!

volg ons op