Zet je video in de schijnwerpers met video marketing

2 maart 2017

Video is populair! Iedereen kan op elk moment, op ieder apparaat en op elke plek videocontent bekijken en maken. In 2017 bestaat 74% van het internetverkeer uit video (bron: Cisco). Internet is een op video-gebaseerd medium. Het is dus niet de vraag óf je video in moet gaan zetten als bedrijf, maar hoe! Hoe zet je als marketeer video marketing in en zorg je dat jouw video de doelgroep bereikt? In dit blog een overzicht van de belangrijkste onderdelen van een video marketing strategie en tips die zorgen dat jouw video de doelgroep bereikt.

Een veranderend landschap

Videoconsumptie is aan het veranderen. Uit een onderzoek van Media:Tijd blijkt dat onze kijktijd per dag iets is gestegen; van 180 minuten per dag in 2013 naar 184 minuten in 2015. Uit dit onderzoek blijkt ook dat we steeds minder naar ‘traditionele’ tv kanalen kijken die werken volgens een vast uitzendschema. Streaming diensten maken een steeds groter deel uit van de dagelijkse videoconsumptie:

tabel met dagelijkse kijktijd per tv kanaal en streaming dienst 2016

Netflix groeit met ruim 3,5 miljoen abonnees per kwartaal en heeft op dit moment wereldwijd 87 miljoen abonnees. Op YouTube wordt per dag 1 miljard uur aan video content bekeken en op Facebook 100 miljoen uur per dag. Dat is gezamenlijk meer dan 100.000 jaar aan video content.

Naast de stijging van streaming diensten stijgt ook het aandeel videoweergaven op mobiele apparaten. Op dit moment wordt meer dan 75% van alle video’s op Facebook bekeken op mobiele apparaten. Bij YouTube ligt dit aantal boven de 50%. Bij de andere streaming diensten en de tv kanalen blijft het televisietoestel nog steeds verreweg het meest populaire apparaat om videocontent te bekijken.

Hoe zet je video marketing in?

Moet elk bedrijf nu direct zijn camera pakken en video in gaan zetten? Nee! Bedenk voordat je video gaat inzetten hoe je dit gaat doen met een doordachte video marketing strategie.

Tips voor een succesvolle video marketing strategie:

Definieer je doelgroep

Voordat je op papier zet wat voor epische video’s je gaat maken, breng je in kaart wie je doelgroep is. Je klantendatabase en data uit je web analytics pakket zijn een goed startpunt om je doelgroep te definiëren. Definieer je doelgroep bijvoorbeeld op basis van demografische (leeftijd, geslacht, gezinssamenstelling), geografische (land, plaats) en sociaaleconomische (opleidingsniveau, inkomen) kenmerken. Des te meer je als bedrijf weet van je doelgroep, des te beter je video’s kan maken en promoten.

Bepaal je boodschap

Welke boodschap wil je overbrengen op de doelgroep en hoe ga je dit doen? Bedenk voor jezelf wat jou onderscheidt van de concurrent en hoe je dit over gaat brengen met video.

Een aantal populaire videotypen:

Stem je content af op het platform

Veel merken maken nu nog de fout door te denken dat videocontent geschikt moet zijn voor alle platformen. De ouderwetse 30-seconden reclames van tv werken niet op social media platformen. Dit draagt er mede aan bij dat op dit moment 65% van de pre-roll advertenties – advertenties voorafgaand aan een online video – worden geskipt.

Populaire platformen als YouTube, Facebook, Instagram en Twitter’s Vine hebben sterk de focus op korte ‘snackable’ videocontent, terwijl streamingdiensten als Netflix en NPO gemist de focus hebben op lange videocontent. Een programma dat haar content goed afstemt op het platform is ‘Zondag met Lubach’; een satirisch televisieprogramma van 30 minuten waarin actualiteiten van de afgelopen week worden uitgelicht. Op NPO gemist staat het volledige programma, op YouTube is het programma opgedeeld in korte clips van 5 minuten. Dit maakt het snackable en easy-to-share.

Onderstaand filmpje waarin Lubach Nederland ‘voorstelt’ aan Trump is tientallen miljoen keer bekeken:

Verdiep je in het kanaal of platform waar je de video wil plaatsen of uitzenden en stem je videocontent daar op af.

Maak een planning

Bedrijven die starten met video begaan vaak de fout door geen planning te maken. Het komt vaak voor dat er veel geld geïnvesteerd wordt in een promotievideo, maar dat bedrijven vervolgens vergeten om de video daadwerkelijk te promoten. Bedenk daarom goed wie de videocontent gaat produceren, wie de content op de juiste tijdstippen en platformen plaatst en wie de videoadvertenties inkoopt. Drie cruciale vragen die je beantwoordt in een videoplanning.

Meten is weten

Vraag jezelf af welke statistieken belangrijk zijn om het succes van je videocampagnes in kaart te brengen. Zodra je hier een beeld van hebt, kan je zorgen dat deze statistieken gemeten worden. Statistieken over het kijk- en klikgedrag zijn bij de meeste platformen standaard beschikbaar en vergen geen extra configuraties. Wanneer je video’s op je eigen site host, worden er standaard geen statistieken gemeten. Om dit wel te meten kan je event tracking van Google Analytics of Google Tag Manager gebruiken.

Is je doelstelling het genereren van meer bezoeken, leads of online aankopen? Zorg dan dat je Analytics pakket juist is geconfigureerd en alle benodigde statistieken meet.

Hoe zorg je dat jouw video de doelgroep bereikt?

Het plaatsen van een video is op de meeste online platformen gratis. Zorgen dat je video door veel mensen bekeken wordt in veel gevallen niet. Naast het feit dat een succesvolle video is afgestemd op de doelgroep, zijn er bepaalde dingen die je moet doen zodat je het maximale haalt uit je video.

Maak je video’s SEO proof

YouTube en Google zijn de grootste zoekmachines ter wereld. Ze worden veelvuldig gebruikt om video’s te zoeken. Omdat zoekmachines niet kunnen raden waar een video over gaat, is het belangrijk dat je video’s optimaliseert voor zoekmachines.

Enkele tips om je video te optimaliseren voor zoekmachines:

Ga nooit op zwart

Een fout die veel videoproducenten maken is dat ze vergeten een call to action toe te voegen aan de video. Voorkom dat een geïnteresseerde kijker niet weet wat hij moet doen na het bekijken van de video door een call to action toe te voegen.

Vergroot je bereik met een advertentiecampagne

De drie bekendste tv-exploitanten van Nederland (RTL, SBS en Ster) hebben hun TV-tarieven voor 2017 verhoogd. Een tv spot inkopen op reguliere televisie is door de jaren heen helaas nog niet veranderd. Door de dalende kijkcijfers van lineaire televisie – televisie die een vast uitzendschema volgt – en de stijgende tv-tarieven wordt het voor veel adverteerders steeds minder aantrekkelijk om te adverteren bij de grote tv-exploitanten.

Met de stijgende populariteit van online streamingdiensten is het voor vrijwel iedereen mogelijk om haar doelgroep met een online video advertentiecampagne te bereiken tegen relatief lage kosten. Niet alleen de lage prijzen, ook de targeting opties, de realtime inzichten en de flexibiliteit om realtime campagnes aan te sturen maakt het voor bedrijven aantrekkelijk om op deze platformen te starten met een advertentiecampagne.

Hieronder twee platformen en haar videoadvertentiemogelijkheden:

Aan de slag met video marketing!

Video marketing is een geweldige manier voor merken om zich te onderscheiden van de vele op tekst gebaseerde marketing inspanningen die elke dag worden gelanceerd. Een goed uitgevoerde video marketing campagne kan je helpen nieuwe klanten te bereiken en je huidige klanten loyaler te maken.

De centrale vraag van dit blog is ‘hoe zet ik video marketing succesvol in’? Om aan de slag te gaan met video marketing is het belangrijk dat je start met een doordachte video marketing strategie. Definieer hierin je doelgroep, bepaal welke boodschap je wilt overbrengen, stem je content af op het platform, maak een planning en zorg dat alle benodigde statistieken worden gemeten.

Denk vervolgens goed na over hoe je de doelgroep wil gaan bereiken. Drie dingen die je in ieder geval moet doen om het maximale uit je video te halen: zorg dat je video’s SEO proof zijn, voeg een call to action toe en vergroot je bereik met een advertentiecampagne. Experimenteer en leer.

Benieuwd hoe je op een laagdrempelige manier kan starten met video? Onderstaande tools gaan je hier bij helpen:

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsflits en ontvang maandelijks een update met onze laatste blogs en updates!

volg ons op