Videoadvertenties op YouTube

6 oktober 2022

Sinds zijn oprichting in 2005 is YouTube uitgegroeid tot het grootste en bekendste videoplatform ter wereld. In deze blog leggen we je uit welke advertentietypes er op YouTube zijn en hoe je je doelgroep het beste kan bereiken.

Sinds zijn oprichting in 2005 is YouTube uitgegroeid tot het grootste en bekendste videoplatform ter wereld. Elke dag worden vijf miljard YouTube video’s bekeken en 720.000 uur aan video geüpload. Per maand heeft het platform 2,3 miljard gebruikers waardoor YouTube, na Google zelf, de meest bezochte website is. Het ligt voor de hand dat YouTube een erg interessant advertentiekanaal is, en hier hebben we het niet alleen over de jongere generaties. 92,5% van alle Nederlanders maakt gebruik van YouTube en is dus een potentiële doelgroep voor adverteerders. In deze blog leggen we je uit welke advertentietypes er op YouTube zijn en hoe je je doelgroep het beste kan bereiken.

Soorten YouTube advertenties

Om aan de slag te gaan met YouTube advertenties, heb je in principe alleen een Google Ads account en een YouTube kanaal nodig. De video die je als advertentie wilt gebruiken, moet namelijk van tevoren op YouTube gepost worden. De video hoeft trouwens niet per se openbaar te zijn, verborgen (maar niet privé) is voldoende! Over het algemeen bestaan er drie soorten advertenties op YouTube: in-stream advertenties, in-feed advertenties en bumper-advertenties.

In-stream advertenties

In-stream advertenties zijn het meest bekende en populaire advertentietype. Het gaat om video-advertenties die voor, tijdens of na een YouTube video getoond worden. Verder kun je kiezen tussen in-stream advertenties die wel en niet overgeslagen kunnen worden.

In-stream advertentie op YouTube

Advertenties die niet overgeslagen kunnen worden, mogen maximaal 15 seconden lang zijn. Dit advertentietype heeft het voordeel dat je meer tijd hebt om je boodschap over te brengen. Aangezien gebruikers de video willen zien waarvoor ze op YouTube zijn, zullen ze de advertentie met hoge waarschijnlijkheid volledig bekijken. Zo kun je er vrij zeker van zijn dat jouw advertentie daadwerkelijk bekeken wordt. Bij dit soort in-stream advertenties kun je alleen bieden op basis van Doel-CPM, dus de kosten per duizend vertoningen.

Als je advertentie-video langer is dan 15 seconden, hebben kijkers de mogelijkheid om de advertentie na vijf seconden over te slaan. Daarom is het aan te raden om vanaf het begin al hun aandacht te trekken en belangrijke USP’s te vermelden. Bij dit soort in-stream advertentie kun je bieden op basis van Doel-CPM of Maximum CPV, dus de maximale kosten per weergave. Het voordeel van de biedstrategie Maximum CPV is dat je alleen betaalt als iemand ten minste 30 seconden van de video bekeken heeft of op de advertentie klikt. Slaat een kijker de advertentie na vijf seconden over, worden geen kosten in rekening gebracht.

In-feed advertenties

In-feed advertenties worden weergegeven in de rechterkolom met video-suggesties. Kijkers krijgen dus in eerste instantie een thumbnail van de advertentie te zien. Ook bij deze advertentie-variant wordt geboden op basis van Maximum CPV, waardoor je pas betaalt als iemand op de video klikt.

In-feed advertentie op YouTube

Bumper advertenties

Bumper advertenties zijn korte advertenties van maximaal 6 seconden die voorafgaand aan een video getoond worden. Kijkers kunnen deze advertenties niet overslaan, maar over het algemeen worden deze advertenties ook als minder storend ervaren omdat ze zo kort zijn. Om deze reden vertoont YouTube bumper ads ook relatief vaak waardoor je snel en makkelijk volume kan creëren met je advertenties. Het nadeel is dat de boodschap van de video binnen zes seconden duidelijk moet zijn. Deze advertenties zijn daarom vooral geschikt voor korte en krachtige branding en bijvoorbeeld spaar-acties of andere aankondigingen. Ook hier is de enige beschikbare biedstrategie Doel-CPM.

Targeting op YouTube

Naast de bekende targeting methodes als demografie, locatie en gedrag biedt YouTube aanvullende targeting mogelijkheden die zeker interessant zijn als je zo veel mogelijk controle wil hebben over je ad spend.

Voorraad

Het voorraadtype bepaalt bij welk type YouTube video’s je advertentie vertoond kan worden. Voor alle voorraadtypes geldt dat video’s met buitengewoon grof taalgebruik, naaktheid, expliciet seksuele content en extreme geweld niet in aanmerking komen voor advertenties. Verder heb je de mogelijkheid om tussen een uitgebreide voorraad, standaardvoorraad en beperkte voorraad te kiezen.

Verschillende advertentievoorraden

Door een geschikt voorraadstype te kiezen, kun je voorkomen dat kijkers je merk in verband brengen met gevoelige content of je advertentiebereik juist uitbreiden als je doelgroep anders te klein is.

Targeting op videocontent

Daarnaast is het mogelijk om bepaalde soorten video’s uit te sluiten van je advertentieplaatsing. Door bijvoorbeeld video’s voor kinderen uit te sluiten voorkom je dat je betaalt voor weergaven aan een vaak irrelevante doelgroep.  Andere content die uitgesloten kan worden zijn onder andere livestreams, content voor volwassenen en video’s zonder label.

Targeting opties met betrekking tot videocontent

Targeting op kanalen

Verder kun je ervoor kiezen om je advertenties alleen bij video’s van bepaalde kanalen, websites of apps te laten zien. Dit is bijvoorbeeld handig als je precies weet welke YouTube kanalen je doelgroep bekijkt of als bepaalde kanalen aansluiten op jouw product of boodschap.  Bij een brede targeting kan deze optie tevens helpen om je doelgroep verder af te bakenen of door middel van een A/B test te achterhalen waar je relevante doelgroep te vinden is.

Advertentiereeksen

Een bijzondere vorm van targeting zijn advertentiereeksen. Bij een advertentiereeks zet je meerdere advertenties in die samen een verhaal vertellen en die in een bepaalde volgorde aan kijkers getoond moeten worden. Hierbij heb je de keuze uit zowel in-stream, in-feed en bumper advertenties. Door middel van regels kun je bepalen welke kijker welke advertentie te zien krijgt. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen dat iemand die de eerste advertentie overgeslagen heeft vervolgens een andere advertentie te zien krijgt dan iemand die de eerste advertentie wel helemaal bekeken heeft.

Advertentiereeks

Advertentiereeksen geven je de mogelijkheid om kijkers over een langere periode met afwisselende en op elkaar afgestemde advertenties te bereiken en zo door de marketing funnel te begeleiden.

Voor wie zijn YouTube advertenties?

Door het grote bereik van het platform is adverteren op YouTube een mooie aanvulling op je zoek-, display- of social media advertenties en geeft het je de mogelijkheid om je boodschap door middel van audio en video tot leven te brengen. Aangezien het overgrote deel van de Nederlanders YouTube gebruikt, is dit kanaal voor vrijwel iedere adverteerder interessant en kun je dankzij specifieke targeting opties je doelgroep makkelijk bereiken. De kosten van een YouTube campagne hangen daarbij sterk af van je doelgroep, looptijd en campagnedoelen. Over het algemeen geldt: Hoe kleiner je doelgroep, hoe goedkoper is het om hem via YouTube Ads te bereiken.

Zie jij kansen om YouTube in te zetten voor jouw bedrijf?

Wil jij met YouTube advertenties aan de slag en kan je hier hulp bij gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan via onderstaand contactformulier of via 050 700 1535.

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsflits en ontvang maandelijks een update met onze laatste blogs en updates!

volg ons op