Arbeidsmarktcommunicatie

Het tekort aan mensen op de arbeidsmarkt is groot en zal dat waarschijnlijk nog jaren blijven. Het vinden van de juiste kandidaten is dan ook lastig, en zal alleen maar moeilijker worden naarmate de schaarste voortduurt.

Een goede arbeidsmarktcommunicatie helpt bij het vinden van geschikte nieuwe collega’s. Strategische arbeidscommunicatie en employer branding is de route naar het succesvol aantrekken (en behouden) van nieuwe collega’s. Een krachtig hulpmiddel om nieuw talent aan jouw merk te binden.

Binnen de online arbeidsmarktcommunicatie zijn er verschillende strategieën en tactieken die je kunt gebruiken.

De belangrijke onderdelen van een effectieve arbeidsmarktcommunicatie:

Doelgroep analyse: Begin met het identificeren van je doelgroep(en). Wie zijn de potentiële kandidaten die je wilt aantrekken? Denk aan factoren zoals leeftijd, locatie, opleidingsniveau, vaardigheden, interesses en eerdere werkervaring.

Contentmarketing: Creëer waardevolle en relevante content die gericht is op je doelgroep. Schrijf bijvoorbeeld blogposts, whitepapers, infographics of maak video’s die betrekking hebben op carrière adviezen, loopbaanontwikkeling of bedrijfscultuur. Zorg ervoor dat de content aansluit bij de interesses en behoeften van potentiële kandidaten

Social media: Maak gebruik van verschillende social mediaplatforms om je arbeidsmarktcommunicatie te verspreiden. Identificeer de platforms waar je doelgroep actief is en deel je content regelmatig op die kanalen. Gebruik ook betaalde advertenties op sociale media om je bereik te vergroten en specifieke doelgroepen te targeten op basis van demografische gegevens en interesses.

Employer branding: Bouw een sterk werkgeversmerk op om potentiële kandidaten aan te trekken. Geef in je communicatie duidelijk weer wat jouw organisatie uniek maakt en waarom mensen bij jou willen werken. Maak gebruik van storytelling om je bedrijfscultuur en waarden over te brengen.

SEO-optimalisatie: Zorg ervoor dat je website en content geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines (SEO). Gebruik relevante zoekwoorden en zorg voor goede interne en externe links naar je content. Dit zal je helpen om beter vindbaar te zijn wanneer potentiële kandidaten naar gerelateerde informatie zoeken. Denk hierbij ook aan een juist gebruik van structured data om in aanmerking te komen voor de gratis vertoningen in Google for Jobs.

Vacature plaatsing: Plaats je vacatures op online vacaturebanken, carrièresites en jobboards die relevant zijn voor je doelgroep. Zorg ervoor dat de vacatures duidelijk en aantrekkelijk zijn geschreven, met een focus op de voordelen en groeimogelijkheden die je organisatie biedt.

Data-analyse: Monitor en analyseer de resultaten van je online marketinginspanningen voor arbeidsmarktcommunicatie. Gebruik tools zoals Google Analytics om inzicht te krijgen in het verkeer naar je website, de betrokkenheid van gebruikers en conversieratio’s. Pas je strategie aan op basis van deze gegevens om de effectiviteit te verbeteren.

Always-on strategie

De reis die een kandidaat aflegt tijdens het proces van interesse tonen in een vacature tot aan het indienen van een sollicitatie en mogelijk het aannemen van een baan kan lang zijn. De customer journey omvat verschillende fasen waarin de kandidaat interactie heeft met de organisatie en verschillende touchpoints doorloopt. Het is van belang om altijd zichtbaar te zijn (always on) in de verschillende fases van de reis.

Een “always on” strategie voor vacatures en employer branding houdt in dat je voortdurend actief en consistent bent in het promoten van vacatures en het versterken van je werkgeversmerk, in plaats van alleen sporadisch (ad hoc) campagnes te voeren voor kortlopende vacatures. Het idee is om een permanente aanwezigheid te hebben in de markt en voortdurend potentiële kandidaten aan te trekken en betrokkenheid te creëren, zelfs als er op dat moment geen specifieke vacatures zijn.

Het begrijpen van de customer journey van een sollicitatietraject is belangrijk voor organisaties om de ervaring van kandidaten te verbeteren en de kans op het aantrekken van gekwalificeerde talenten te vergroten. Door elk touchpoint in de customer journey te optimaliseren en positieve interacties te bieden, kan een organisatie zich onderscheiden en een goede indruk achterlaten bij potentiële kandidaten.

Job Marketing – Vacaturemarketing

Bij job marketing gebruiken we de zoektocht naar potentiële nieuwe collega’s als marketingproces. Campagnes binnen verschillende kanalen zijn volledig gericht op openstaande vacatures en de kandidaten die we hierbij zoeken. Daarnaast worden vacatures gepusht onder potentiële werkzoekenden. Ze zijn misschien niet actief op zoek naar een nieuwe baan, maar staan ​​er vaak wel voor open. Per openstaande vacature ontwikkelen we een campagneplan. Denk hierbij aan doelgroep, kanaalkeuze en benodigde budgetten. Hier lees je meer over onze job marketing.

Hoe gaat Rocket Digital jou helpen?

Wij zorgen ervoor dat werkzoekenden je vinden en jij potentiële nieuwe collega’s vindt. Daarvoor moet je weten wie je doelgroep is en hoe potentiële collega’s online zoeken naar vacatures.

De resultaten worden vanaf dag 1 nauwlettend gemonitord en doorlopend gebruikt om campagnes te optimaliseren. Denk hierbij aan de prestaties per kanaal, target doelgroep en advertentie copy. Welke vacature kenmerken in de advertenties zorgen voor een hogere CTR? Dit leren we duur continu creatief te A/B-testen.

Vrijblijvend advies

Onze samenwerkingen zijn maatwerk. Na een eerste (digitale) kennismaking brengen wij de wensen in kaart. Deze wensen vertalen wij naar concrete bevindingen. Alle bevindingen verwerken we in een presentatie die we graag gezamenlijk doornemen. 

Ben je geïnteresseerd in een op maat gemaakt advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Dignis

55,67% meer kwalitatieve sessies gegenereerd naar vacaturepagina’s

Brink Climate Systems

Dagelijks bezoeken zo’n 80 potentiële werknemers de vacaturepagina’s

Wat kun je van Rocket Digital verwachten?

Een zeer betrokken en kundige specialist. No-nonsense mentaliteit en to the point communicatie. Samenwerken doen we op basis van succes en tevredenheid; geen langdurige contracten maar focus op de groei van jouw business.

Wil je weten waarom meer dan 100 klanten met ons samenwerken? Lees over onze identiteit en klanten.

volg ons op
{ "@context": "https://schema.org", "@type": "LocalBusiness", "address": { "@type": "PostalAddress", "addressLocality": "Groningen, Nederland", "postalCode": "9723ZA", "streetAddress": "Helperpark 288b" }, "image": { "@type": "ImageObject", "url": "https://www.rocketdigital.nl/wp-content/themes/rocketdigital/images/logo.png", "width": 256, "height": 81 }, "aggregateRating": { "@type": "AggregateRating", "bestRating": "10", "worstRating": "1", "ratingValue": "9.8", "reviewCount": "60" }, "sameAs": [ "https://www.facebook.com/rocketdigitalbv/", "https://www.linkedin.com/company/rocketdigitalbv/", "https://twitter.com/rocketdigitalbv" ], "name" : "Rocket Digital", "url" : "https://www.rocketdigital.nl/", "telephone": "0507001535", "logo": { "@type": "ImageObject", "url": "https://www.rocketdigital.nl/wp-content/themes/rocketdigital/images/logo.png", "width": 256, "height": 81 } }